Een vraag die ik vaak krijg als ik het over Instagram heb is “Hoe krijg je meer volgers en meer likes?”

In het begin dat ik Instagram gebruikte, was het voor mij een persoonlijk drempeltje waar ik over moest, maar nu ik er meer over weet geeft Instagram grote voordelen voor mijn zaak… en met miljoenen volgers heeft deze app toch een serieuze invloed op onze cultuur! Dus hoe krijgen we meer Instagramvolgers? Hier volgen enkele handige tips…

Consistent zijn

Wanneer je een loyaal publiek wil opbouwen is het belangrijk dat je regelmatig foto’s post. Door een ritme te ontwikkelen (en je hieraan te houden) leer je je publiek wat ze van je mogen verwachten. Als je begint met elke dag te posten, post dan ook echt elke dag. Door een relatie op te bouwen met je volgers is het nog done om enkele dagen of weken niets van je te laten horen. Creëer dus zo snel mogelijk een patroon.

Volgers beantwoorden

De beste manier om conversaties te bevorderen is door zo veel mogelijk te antwoorden op commentaren en vragen. Antwoorden zorgen ervoor dat anderen meer moeite gaan doen in een online verstandhouding en dit zorgt voor loyaliteit en steun op lange termijn. Neem ook elke dag enkele minuten de tijd om zelf commentaar te geven en foto’s te liken van je volgers… Dat is niet alleen lief, het is ook een fantastische manier om je te laten zien (en gevolgd te worden) door hun volgers.

Gebruik onderschriften om je persoonlijkheid te tonen

Een goed onderschrift kan een fatsoenlijke foto fantastisch maken. Iemand doen (glim)lachen is een geweldige manier om je publiek te houden en te doen groeien, want het zorgt ervoor dat je hun aandacht trekt en het geeft hen inzicht in wie je bent. Een voorbeeld van een zwak onderschrift: “genoten van het avondeten #lekker”. Het is niet alleen erg vaag, je hebt het waarschijnlijk ook al eens duizend keer zien passeren. Een goed onderschrift zou kunnen delen wat je hebt gegeten, hoe het gemaakt werd, met wie je eet, enzovoort. En als je dan ook nog iemand kan doen lachen, is het vrij zeker een epische Instagramfoto.

Hashtag… maar niet op de vervelende manier

Ken je die persoon in je feed? Die #ene #die #constant #hashtags #gebruikt #voor #alles? Ja, dat is vervelend, hè! Te veel hashtags gebruiken is niet enkel irritant, het is ook een snelle manier om volgers aan te trekken van spamaccounts. In plaats van generieke referenties als #cat of de hashtag #catsofinstagram (wat eigenlijk een goede is, maar die is zo overbevolkt dat er hier uit springen met je eigen inhoud heel moeilijk wordt), kan je beter een specifieke hashtag gebruiken die zorgt voor een optimaal resultaat. Wat dacht je van #hairlesscat. Of wanneer je een specifieke hashtag wil maken zodat je eigen volgers jouw foto’s kunnen vinden van jouw naaktkat, kan je er zelf eentje verzinnen! #mrkittynaaktkat (of iets in die trend) kan ervoor zorgen dat je loyale volgers krijgt en, wie weet, dat je op een dag een kat krijgt die even beroemd is als @CookieBryce.

Neem een goede foto

Het klinkt misschien heel elementair, maar om je publiek actief te laten groeien, kom je het verste met goede foto’s. Je hoeft zelfs niet te fotograferen met een professionele camera of een fancy lans, maar de basisprincipes van fotografie begrijpen maken een GROOT verschil. Als je nog twijfelt over wat ik bedoel, geef ik je hier enkele basisregels.

1. Fotografeer met natuurlijk licht

Studies bewijzen dat lichte, luchtige foto’s met een minimale nabewerking de voorkeur krijgen op Instagram. Zoek dus goed licht (en vermijd echt heldere/harde belichting). Het mooist licht heb je bij zonsopgang en zonsondergang, wanneer het zonlicht wat zachter is en de zonnestralen wat langer.

2. Stel de belichting manueel in

Neem wat extra tijd om de hoeveelheid licht in je foto aan te passen. Wanneer je meer/minder licht nodig hebt maak je de foto gewoon beter door de belichting aan te passen. Wanneer je een iPhone gebruikt, klik je op het gewenste scherpstelpunt en er verschijnt een icoontje van een zonnetje. Je hoeft nu enkel omhoog te slepen (voor meer licht) of naar beneden (voor minder licht).

3. Houd de nabewerking consistent

De dagen dat je enkel Instagramfilters gebruikte, zijn voor goed verleden tijd (maar als je ze toch nog zou gebruiken, doe dat dan nooit op de volledige kracht aan 100%), en dan kan je nu een gepersonaliseerde uitstraling geven aan je feed. Het is belangrijk om de toon, uitstraling en kleuren te gebruiken die voor een eenheid zorgen als iemand naar beneden scrolt in je feed. Je hoeft dus geen 27 verschillende filters te gebruiken op 27 verschillende foto’s… Zoek uit wat past bij jouw stijl en pas dit toe naar behoren. Enkele goede bewerkingsapps die je eens kan bekijken zijn Afterlight, VSCO en PicTapGo.

4. Ga op verkenning

Heel vaak kan je huis, je wandeling met de hond, je dorp of je koffie een veel mooier verhaal vertellen als je goed genoeg kijkt. Zoek interessante steegjes met geverfde muren… Zoek een perkje met lavendel.. Zet je hond eens een hoed op… Soms brengt het harde werken op om het leven eens door een andere bril te bekijken (zowel persoonlijk als sociaal).

Ik hoop dat dit je al een eindje op weg helpt. En als je meer hulp nodig hebt, dan kan ik je helpen en het je leren.